Prima pagină > introducere, Islam, religie > Îndatoririle de baza în islam

Îndatoririle de baza în islam

Fiecare credincios musulman care respecta normele religioase trebuie sa faca următoarele:

Shahadah – (declaratia) marturisirea de credinta
Salah – cele cinci rugaciuni obligatorii, zilnic
Zakah – (zakat) contributia la bunastarea celorlalti
Hajj – pelerinajul la Makkah (Mecca)
Sawm – postul In perioada Ramadanului

Sahada – Marturisirea de credinta
La illaha illa Allah ua anna Mahomedan rasulu Allah. Aceasta inseamna: Marturisesc ca nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah si Mahomed este trimisul sau. Este principala modalitate prin care musulmanii isi afirma apartenenta la religia islamica.

SALAH (sau salat) – rugaciune
In ceea ce priveste rugaciunile musulmane exista 4 categorii de obligatie anume :Fard,Sunnah,Nafl,Wajib.
Fard si Wajd sint rugaciuni obligatorii,in timp ce Sunnah si Nafl sint voluntare.
1. Fard – in aceasta categorie intra cele 5 rugaciuni zilnice, Jumu’ah(rugaciunea de Vineri) si Janazah(rugaciunea de inmormintare).Rugaciunile Fard mai sint impartite in doua categorii si anume: Fard al-ayn(rugaciuni obligatorii pentru fiecare musulman in parte) si Fard Al-kifayah(rugaciuni obligatorii pentru comunitatea musulmana la un loc).

a) Jumu’ah – este rugaciunea de Vineri si ea inlocuieste rugaciunea Dhuhr.Aceasta rugaciune este obligatorie pentru barbati si trebuie sa fie facuta la mosqee,in timp ce este voluntara pentru femei care de preferinta fac rugaciuna Dhuhr acasa.Cu toate astea femeilor nu le este interzis sa faca Jumu’ah la mosqee daca doresc.
b) Janazah – este o rugaciune facuta la inmormintare. Ea difera de celelalte rugaciuni prin faptul ca nu are incluse in ea Raka’ah.Consista doar din 4 Takbirs facute stind in picioare si numeroase recitari de versete din Quran.

Cele 5 rugaciuni zinice sint: Fajr, Dhuhr, Asr, Maghrib si Isha’a.

Aceste rugaciuni sint obligatorii pentru toti musulmanii care au trecut de virsta pubertatii cu exceptia celor prea bolnavi sa le faca,femeilor care au hemoragie dupa nastere,femeilor pe ciclu si bolnavilor mintali.Celor care din motive fizice nu pot sa faca rugaciunile in felul cum trebuiesc facute li se da voie sa le faca stind jos sau culcati in pat.Rugaciunile trebuie facute la sau intre anumite ore(waqt),inafara de cazul in care exista motive rezonabile pentru care ele nu pot fi efectuate. In timp ce Sunni considera aceste rugaciuni mandatorii,Shi’a le considera voluntare.
Fajr – este efectuata in timpul dintre „zorii zilei”(inainte de rasarit) si rasaritul soarelui si contine 2 Raka’ah.
Dhuhr – trebuie facuta intre prinz si dupa amiaza(timpul la care incepe Asr) si contine 4 Raka’ah.
Asr – timpul pentru rugaciunea asta incepe de tirziu dupa amiaza si pina seara inainte de apusul soarelui.Contine 4 Raka’ah.
Maghrib – trebuie efectuata intre momentul cind soarele incepe sa apuna si pina cind se intueca afara.Contine 3 Raka’ah.
Isha’a – se poate efectua de la lasatul intunericului si pina a doua zi inainte de „zorii zilei”.Contine 4 Raka’a.

Qada Salah
In general rugaciunile trebuie efectuate cu cit mai repede posibil atunci cind timpul pentru ele a sosit(waqt).In anumite circumstante acest lucru nu este posibil si atunci una sau mai multe rugaciuni sint facute dupa waqt.Atunci ele se numesc Qada. Nu este permis ca cineva dinadins sa nu faca rugaciunile la timpul potrivit,cu intentia de a le face mai tirziu.

Qasr si Jama Salah
Daca cineva calatoreste distante foarte lungi,atunci acea persoana poate scurta unele rugaciuni si atunci ele se numesc Qasr.Inca o posibilitate este combinarea unor rugacini impreuna si atunci asta se numeste Jama.
Cum se scurteaza rugaciunile? Dupa cum am descris mai sus,sint 3 rugaciuni care contin 4 Raka’ah(Dhuhr,Asr si Isha’a).In fiecare din aceste rugaciuni in loc de 4 se pot efectua doar 2 Raka’ah.
Cum se combina rgaciunile? Rugaciunile Dhuhr Si Asr se pot uni in una singura care se poate efectua de la prinz si pina la apusul soarelui. Rugaciunile Maghrib si Isha’a se pot combina si ele in una singura care se poate face de la apusul soarelui si pina la rasarit a doua zi.

Witr Salah – este o rugaciune voluntara(tip Sunnah),care se efectueaza dupa rugaciunea Isha’a.Contine 2 Ruka’ah + 1 Raka’ah la sfirsit.Aceasta rugaciune este si ea una facuta urmind exemplul profetului Muhhamad(saws).

Eid Salah (Salat Al Eid) EID=sarbatoare
Aceasta rugaciune este o rugaciune de sarbatoare(tip Fadr) si este efectuata in dimineata unei sarbatori: Eid ul-Fitr(sarbatoarea de dupa Ramadan) si Eid ul-Adha(sarbatoarea de dupa Haji).Aceste rugaciuni sint considerate mandatorii din punct de vedere individual.Ele trebuie efectuate intre rasaritul soarelui si amiaza.

2. Sunnah – in aceasta categorie intra rugaciunile voluntare (pe care le facea profetul Muhhamad-saws-),iar sunni muslims imitind modul de viata al profetului le efectueaza suplimentar celor 5 rugaciuni obligatorii.Ele sint efectuate in speranta ca vor aduce mai multa binecuvintare asupra credinciosului.
3. Nafl – in categoria asta se afla rugaciunile voluntare care se pot efectua la discretia fiecaruia din diverse motive si aproape la orice ora, cu exceptia anumitor timpuri si anume: rasaritul soarelui, cind e soarele la amiaza si apusul soarelui.Aceasta precautie este luata pentru a preveni practica de idolatrie a soarelui.
4. Wajib – in categoria asta intra rugaciunile obligatorii ca de exemplu Janazah(rugaciunea de inmormintare).Exista insa credinciosi care au impresia gresita ca deoarece este spus ca islamul are cele 5 rugaciuni obligatorii,toate celelalte rugaciuni sint automat voluntare.

Dictionar

Raka’ah – este o parte dintr-o rugaciune musulmana.Se aseamana foarte mult cu mataniile facute de unii credinciosi crestini.Un
Raka’ah se face in urmatorul fel: persoana care se roaga,se coboara in genunchi cu palmele pe podea,dupa care se
se apleaca cu capul in jos pina cind fruntea atinge podeaua.Cind persoana se ridica inapoi in picioare,Raka’ah este complet.
Takbir – este un nume arabesc atribuit frazei: „Allahu Akbar” care se traduce „Dumnezeu este Cel mai Maret”.
Ramadan – este a noua luna din calendarul Islamic.Este considerata cea mai venerata,binecuvintata si spirituala luna din calendar.De
asemenea este luna in care musulmanii tin postul obligatoriu,se roaga mai mult,doneaza la caritate si fac pomana si isi
auto evalueaza modul de viata si felul de a fi ca oameni in general.

  1. amina
    iunie 24, 2013 la 3:24 PM

    salam aleykum.ma cheama amina..sunt convertita la islam de la inceputul anului 2013..prob este ca nu stiu sa spun cele 5 rugaciuni in araba..ma puteti ajuta??

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu