Prima pagină > introducere, Islam, religie > ZAKAH sau Zakat

ZAKAH sau Zakat

Zakat este una din cele 5 indatoriri majore din Islam. Nu exista doar un singur cuvint echivalent in alte limbi pentru ceea ce reprezinta cuvintul Coranic zakah.

Zakat nu este numai o caritate, o pomana, o contributie voluntara sau o deductie de un anumit procentaj din averea unui om si nici doar o exprimare de bunatate a acelui om,ci este toate aceste lucruri la un loc si mult mai mult. Zakat este o imbunatatire spirituala si este o datorie impusa musulmanilor de catre Dumnezeu pentru binele intregii societati. Daca ar fi sa definim cuvintul zakah din Coran aceasta definitie ar include toate cele mentionate mai sus plus spiritualitate divina.

In sensul simplu si literar Zakah semnifica puritate.

In sensul tehnic Zakah inseamna procentajul anual de bani sau bunuri, pe care un musulman trebuie sa le ofere nevoiasilor.

In sensul religios si spiritual Zakah are o insemnatate mai adinca la fel ca si valoarea sa umanitara si sociopolitica.

In rindurile urmatoare se gasesc explicatii cu privire la efectele ramificatoare ale Zakatului:

1. Zakatul purifica proprietatea sau bunurile persoanelor care isi pot permite sa faca acte de caritate si pomana,prin simpla intelegere ca o anumita suma sau cantitate nu ii apartine proprietarului, ci trebuie impartita cum trebuie saracilor si celor care au nevoie. Deoarece aceasta datorie este impusa credinciosilor de catre Dumnezeu, acel procentaj de bani sau bunuri nu ii apartine proprietarului de la bun inceput. Daca o persoana refuza sa doneze ceea ce este obligat, acea persoana da dovada de coruptie din toate punctele de vedere: morala, spirituala, legala si comerciala. De ce? Pentru ca procentajul retinut nu ii apartine si atunci isi pune in pericol restul averii sau bunurilor. Dar daca persoana ofera Zakatul atunci tot ceea ce poseda este pur si cinstit. Capitalul pur si posesiile cinstite sint ingrediente nepretuite in bunastarea unui om.

2. ??? Prin dare de Zakat, inima unui credincios este purificata de egoism si lacomie, iar in schimb inima celor care primesc Zakatul este purificata de invidie si gelozie si ura, acestia dorind doar bunastarea celui care da zakat. Ca rezultat societatea pe larg, se va purifica de rascoale intre clasele sociale, suspicie, neincredere, coruptie, desintegrare si sentimente negative in general. ???

3. Zakatul reduce suferinta saracilor si nevoiasilor dintr-o societate.Este o consolare pentru oamenii loviti de soarta si totodata un apel tuturor celorlalti oameni sa contribuie la aceasta cauza. Pentru nevoiasi zakatul este un ajutor de urgenta, dar asta nu inseamna ca acestia trebuie sa fie complet dependenti de el, ci daca se poate, sa incerce sa-si amelioreze situatia ca sa poata si ei ajuta alti oameni la rindul lor. Cei ce dau zakat au toate motivele sa depuna efortul sa cistige mai mult, pentru a putea oferi mai mult la caritate si in schimb beneficia mai mult pe plan spiritual si moral.

Zakatul este o metoda sanatoasa de a cultiva responsabilitate sociala din partea celor care dau si un sens de securitate si comfort de partea celor care primesc.

4. Zakatul este o manifestare spirituala si umanitara a interactiei dintre individ si societate. Totodata este o ilustrare perfecta a faptului ca desi Islamul nu impiedica afacerile privatizate si nu condemna avuturile personale, nu tolereaza egoismul si lacomia prezente in sistemul capitalist din ziua de azi.

Zakatul exprima filozofia generala a Islamului care adopta un drum de mijloc,moderat si pozitiv intre Individ si Societate, intre Stat si Cetatean si intre Materialism si Spiritualitate.

Cui se da Zakat? Cei care pot benificia-primii Zakat sunt clasificati de Coran in urmatoarele categorii:

1. Saraciilor – pentru a le usura suferinta.

2. Nevoiasiilor – pentru ai ajuta sa-si cistige existenta.

3. Convertitilor la Islam – pentru a-i ajuta sa se stabileasca si ajuta cu nevoi speciale.

4. Prizonierilor de razboi – pentru a-i rascumpara.

5. Indatoratilor financiar – pentru a-i elibera de datoriile facute din nevoi.

6. Calatorilor – ajutor pentru cei ramasi in tari straine fara posibilitatea financiara de a se intoarce acasa.

7. Celor care colecteaza Zakatul – pentru a le plati salariul.

8. Celor care il slujesc pe Dumnezeu prin cercetari,studii si propovaduire a Islamului – pentru a-i ajuta sa-si continue misiunea.

Persoana care primeste Zakat nu trebuie sa accepte mai mult decit este necesar pentru a-si rezolva nevoile. In caz ca a primit mai mult, trebuie sa innapoieze surplusul pentru ca si alti oameni sa poata beneficia de ajutor.

O persoana bolnava sau invalida are prioritate in a primi ajutor,in comparatie cu o persoana sanatoasa care ar putea face cite ceva.

Cei care dau Zakat nu trebuie sa o faca de ochii lumii pentru a fi vazuti sau laudati ci pentru ei insisi,deoarece lucrul acesta face ca gestul sa fie egal cu zero in ochii lui Dumnezeu. Exceptie fac cei care prin divulgarea numelui lor, motiveaza pe altii sa contribuie si ei cu zakat.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: