Prima pagină > Familie, tradiţie > Căsătoria Musulmană

Căsătoria Musulmană

Cuvânt înainte
Prin această lucrarea doresc să familiarizez persoanele interesate de civilizatia si cultura arabă cu principalele aspect ale unei căsătorii traditionale musulmane. Din păcate, chiar dacă acest subiect surescită interes, nu există suficiente material documentare despre aceast subiect, în bibliotecile sau librăriile din România, iar informtiile pe care le oferă internetul sunt deseori contradictorii. De aceea am apelat la o serie de articole în limba arabă care au fost publicate în revista de cultură si folclor Al-Turath Al-Ša ̒ bi, ce se editează în tările arabe. Aceste articole descriu aspecte generale ale unor obiceiuri de nuntă din tări precum Irak sau Maroc.
De asemenea, am consultat si Coranul pentru că de acolo provine orânduiala căsătoriei, dar si dictionare de simboluri musulmane pentru a întelege semnificatia anumitor obiceiuri.
Mai întâi voi prezenta anumite tipuri particulare de căsătorii pe care le practică musulmanii, pentru că pot avea motivatii cu totul diferite fată de o căsătorie traditională crestină, la baza căreia stă , în principal, sentimentul de dragoste.
Este binecunoscut faptul că fiecare tară, regiune sau chiar familie are propriile obiceiuri si traditii, în functie de propria istorie si evolutie, care au creeat o cultură si o civilizatie specifică. Astfel credinte populare care existau înainte de aparitia islamului si care nu au fost alterate substantial mai târziu, diferite curente desprinse din islam care au interpretat în felul lor propriu anumite pasaje din Coran, dar chiar si aparitia islamului însusi au dus la diversificarea traditiilor de căsătorie la musulmani.
Prin această lucrare doresc să demonstreze că, în ciuda acestor diferente evidente, există trăsături generale ale ritualurilor de căsătorie la musulmani, aceleasi obiceiuri care se practică în toată lumea arabă, fie că poartă nume diferite, sau se desfăsoară în alte intervale de timp, ori necesită unele pregătiri speciale în functie de regiune.
De asemenea vreau să evidentiez că obiceiurile căsătoriei tradtională se mai practică într-o societate în curs de dezvoltare, si că valorile occidentale nu le vor putea substitui niciodată pe cele arabe, chiar dacă reusesc să se întrepătrundă pe alocuri. Pentru aceasta voi analiza căsătoria dintre două personaje din romanul lui Alaa al-Aswani, Blocul Iakubian, a cărui actiune are loc în Egipt.
Introducere
Este binecunoscut faptul că islamul este o religie universală, fiind prezent pe toate continentele, dar punctul central în răspândirea lui rămâne continentul asiatic, si apoi cel african. Cartea care stă la baza doctrinelor islamului este Coranul, care desi este controversat si i se contestă autenticitatea, rămâne sursa primordială a legii religioase ( Aš-Širi’ia), la care se adaugă hadithele. De asemenea, în jurul acestei religii s-a format si ideea de comunitate a musulmanilor (`umma) care este mai presus de diferentele etnice, sociale si asigură apărarea musulmanilor.
Desi există numeroase schisme în islam, fiecare curent interpretând textul coranic si sunnele în felul lui, si tendintele actuale pot să difere fată de vechile traditii, există anumite trăsături generale care se referă la diverse etape din viata musulmanului, printre care si căsătoria. În islam celibatul voluntar nu este privit cu ochi buni. Într-un spirit de normalitate socială şi de procreare, căsătoria, „ jumătatea religiei”, după o tradiţie atribuită lui Muhammad, este norma ( Thoraval 79).
Indiferent de regiunea din care provin, familiile musulmane respect obiceiuri traditionale comune, care sunt derivate din cutume antice. Astfel căsătoria traditională musulmană presupune anumite etape care se regăsesc în obiceiurile tuturor musulmanilor după cum urmează: logodna care presupune mai multe etape precum alegerea miresei, stabilirea dotei, încheierea contractului de căsătorie, si nunta propriu-zisă.
Obiceiuri specifice căsătoriei se regăsesc si în romanul Blocul Iakubian al lui Alaa al-Aswani, scriitor egiptean născut la Cairo în 1957 care este si autorul a numeroase articole pe teme de critică literară, politică si probleme sociale în presa din Egipt. A debutat cu două volume de povestiri foarte apreciate de criticii literari, care au văzut în el un demn succesor al laureatului Premiului Nobel, Naghib Mahfuz.
Romanul lui, Blocul Iakubian, publicat în 2002 prezintă o imagine ironică a societătii egipetene moderne, prin intermediul locuitorilor unui bloc din Cairo. În el se regăsesc numeroase aspect ale vietii cotidiene, dar si obiceiuri specifice doar anumitor etape din viata omului cum ar fi moartea sau căsătoria. Astfel în roman este descrisă căsătoria dintre doi egipteni Taha si Radwa, care ilustrează aspectele generale ale căsătoriei la musulmani.

Cuvânt înainte 2
Introducere 3
Capitolul 1 Aspecte generale 4
1.1 Impotanta căsătoriei în islam 4
1.2 Statutul musulmanilor care vor să se căsătorească 4
1.3 Tipuri de căsătorie 9
Capitolul 2 Etapele premergătoare logodnei. Logodna 14
2.1 Cum apare ideea căsătoriei 14
2. 2 Alegerea miresei 15
2.3 Discutiile despre dotă 16
2.4 Sărbătorirea logodnei 17
2. 5 Încheierea contractului de căsătorie 19
Capitolul 3 Nunta propriu-zisă 20
3.1 Pregătiri de nuntă 20
3.2 Ceremonia henei 21
3.3 Consumarea căsătoriei si importanta virginitătii femeii 22
3.4 După noaptea nuntii 23
Capitolul 4 Căsătoria la musulmani în Blocul Iakubian 24
4.1 Aspecte generale 24
4.2 Căsătoria lui Taha 26
4.3 Concluzii 28
Concluzii 29
Bibliografie 30

Sursa: RegieLive

Reclame
Categorii:Familie, tradiţie Etichete:,
 1. Aprilie 15, 2010 la 9:41 AM

  sunt maritata si am un amant musulman el la fel casatorit , avem o relatie de 3 ani , sunt topita dupa el dar se pare ca relatia noastra cel putin din partea lui e doar sexuala , e minunat in intimitate dar dupa aia sau in general are un caracter oribil ,ii place sa comande ,ma cearta ,nimic din ce zic nu-i convine nimic din ce-mi doresc nu face doar daca are chef , e extrem de violet nu ma loveste dar se enerveaza repede si sparge ce e in jurul lui , cateodada nu-l inteleg de ce are un comportament atat de dur cand in pat e atat de tandru si dulce . sincer in fiecare zi vreau sa termin relatia asta dar nu pot cred ca-l iubesc , cateodata ma sperie. daca cineva are o relatie la fel ca mine o rog sa ma faca sa inteleg cei cu mine de ce il accept asa si de ce se comporta asa ,cand l-am intrebat pe el mi-a zis ca daca-l iubesc sa-l accept asa cum e , am zile cand sufar cand singurul lucru ce-mi doresc este doar sa fiu linistita sufleteste . nu avem nici un viitor si totusi nu pot fara el , de ce ??? multumesc pt ca mi-aty permis sa-mi descarc sufletul , fereasca dumnezeu de idioate ca mine ,durerea de suflet e cea mai rea credeti-ma , vreeau sfaturi va rog , MULTUMESC .

 2. Iunie 15, 2010 la 6:51 AM

  Buna Anna (aliaa……..), Pentru inceput, te rog sa scrii un raspuns la mesajul Denisei, raspuns care poate fi publicatr pe site. Mesajul scris cu cateva zile in urma, este fara continut la rugamintea Denisei.

 3. ramonna
  August 24, 2010 la 5:16 PM

  draga denisa,inainte sa te aprinzi dupa un barbat arab,trebuia sa te informezi ca sint foarte posesivi si gelosi.parerea mea ca el nu este un musulman adevarat atata timp cat este insurat si are o amanta,iti relatez din surse sigure,eu am o situatie similara cu a ta,iubesc un arab si sincer nu as vrea sa traiwsc fara el.este greu pt tine acum sa pui capat acestei relatii,mai mult ca sigur il iubesti dar nu esti sigura.3 ani…..e ceva.nu stiu in ce consta relatia voastra,dar din cate ai spus ,este bazata doar pe sex si nici decum pe iubire adevarata,ca sa fi linistita sufleteste,parerea mea este sa raresti intalnirile cu el,mai rarut mai dragut,asta in cazul in care vrei cu adevarat sa pui capat trebuie sa gasesti scuze credule,in general nu ii duci cu una cu doua asa ca mult noroc.cuu respect ramona:)

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: