Prima pagină > Articole media > Votul elveţienilor retează minaretul

Votul elveţienilor retează minaretul

REFERENDUM. Ţara Cantoanelor interzice turnurile moscheilor, de teama „islamizării”.

Elveţia s-ar putea aştepta la o înrăutăţire a relaţiilor cu lumea musulmană şi la o deteriorare generală a imaginii sale peste hotare, după ce majoritatea cetăţenilor Ţării Cantoanelor au votat, ieri, în cadrul unui controversat referendum, pentru interzicerea construcţiei de minarete.

Lansată de Partidul Popular Elveţian (SVP, populist şi xenofob), care susţine că minaretul e „simbolul aparent al unei revendicări politico-religioase a puterii”, propunerea de interzicere a acestui element arhitectural a fost criticată de guvernul federal de la Berna, de toate cultele religioase din ţară şi de importanta minoritate musulmană.

Rezultate-surpriză

Sondajele arătau iniţial că majoritatea populaţiei s-a raliat poziţiei guvernului, împotriva SVP. Votul a oferit însă o mare surpriză. Nu mai puţin de 57% dintre elveţieni şi 22 din cele 26 de cantoane au votat pentru interdicţie, forţând modificarea Constituţiei, potrivit rezultatelor oficiale finale, citate de AFP. Rezultatul exprimă temerile ce tăţenilor privind creşterea numărului de imigranţi şi, implicit, de musulmani, scrie BBC.

În Ţara Cantoanelor trăiesc apro ximativ 400.000 de musulmani, majoritatea veniţi din fosta Iugoslavie sau din Turcia, şi doar 13% sunt practicanţi ai religiei, scrie Reuters. Din toate lăcaşurile lor de rugăciune, numai patru au minarete, inclusiv cele din Geneva şi Zürich. Cele patru minarete deja ridicate nu intră sub incidenţa legii, construcţia unor alte turnuri pentru moschei, deja planificată de comunitatea musulmană, este însă scoasă din discuţie.

Teama musulmanilor

Tamir Hadjipolu, preşedintele Asociaţiei Organizaţiilor Musulmane din Zürich, a avertizat deja că implementarea votului va provoca temeri în rândul comunităţii islamice din Elveţia. Situaţia a fost tensionată şi de cele câteva atacuri asupra unor moschei, semnalate în ultimele două săptămâni. Posterele folosite de SVP în campanie nu au ajutat la calmarea tensiunilor. Afişele prezentau o femeie învelită complet de un văl, în faţa drapelului elveţian acoperit de minarete, a căror siluetă stilizată seamănă cu nişte rachete.

Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU s-a declarat de altfel îngrijorat de această campanie „de afişe sinistre”. Nu este însă prima dată când Partidul Popular Elveţian speculează teama de străini. S-a întâmplat şi în februarie, cu ocazia referendumului pentru deschiderea graniţelor pentru muncitorii români şi bulgari. Afişele din campania respectivă înfăţişau mai mulţi corbi care sfâşiau harta Elveţiei.

Adrian Cochino
30 Noiembrie 2009
Seursa: Evenimentul Zilei

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: