Prima pagină > Articole media > „Ură şi intoleranţă”, după referendum în Elveţia

„Ură şi intoleranţă”, după referendum în Elveţia

Rezultatul referendumului de, ieri, din Elveţia privind interzicerea turnurilor moscheilor a stârnit un val reacţii în presa internaţională.

„O expresie de intoleranţă”, a spus şeful diplomaţiei franceze Bernard Kouchner. Oficialul s-a declarat scandalizat de rezultatul referendumului.

„Sper că eleveţienii vor reveni asupra acestei decizii cât mai repede. Este o expresie de intoleranţă şi eu detest intoleranţa”, a precizat Bernard Kouchner, citat de AFP.

Elveţienii au creat „o imensă surpriză” şi au votat, ieri, cu o majoritate zdrobitoare de 57,5 la sută pentru interzicerea turnurile moscheilor, precizează cotidianul francez Le Point.

Rezultat catastrofal

Intelectualul musulman controversat Tariq Ramadan consideră „catastrofal” rezultatul referendumului. Pentru el, care trăieşte la Geneva şi predă la Universitatea britanică Oxford, „elveţienii şi-au exprimat adevărata frică, o problemă faţă de islam în Elveţia”.

În cotidianul francez La Croix, Dominique Quinio se întreabă: „dacă un astfel de referendum în alte ţări europene nu ar da rezultate similare?”

Păstrând tonul, jurnaiştii de la Paris-Normandie care cred că „nimeni nu poate garanta că dacă ar fi întrebaţi acelaşi lucru, francezii ar respinge proiectul de interzicere a minaretelor”.

Sondajele de opinie din ultimele luni indicau că majoritatea elveţienilor vor respinge măsura, din cauza impactului asupra reputaţiei ţării şi abilităţii de a gestiona problema musumanilor, scrie The Washington Post.

Principala organizaţie musulmană din Indonezia a denunţat, astăzi, rezultatul referendumului din Elveţia ce interzice construcţia de minarete, decizie pe care o consideră un semn de ură şi intoleranţă la adresa islamului, scrie Le Monde.

Şeful Nahdlatul Ulama (NU), Maskuri Abdillah,le-a cerut musulmanilor din Indonezia, cea mai mare ţară musulmană din lume, să nu reacţioneze răzbunător faţă de decizia elveţienilor. Aproape 90 la sută dintre cei 234 de milioane de indonezieni sunt musulmani. „NU”, care reprezintă islamul tradiţional, numără în jur de 40 de milioane de membrii, mai precizează aceeaşi sursă.

Oana Ţepeş Greuruş
30 Noiembrie 2009
Sursa: Evenimentul Zilei

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: