Prima pagină > Articole media, Politică > Mihail Deleghian: „Islamismul a luat locul comunismului”

Mihail Deleghian: „Islamismul a luat locul comunismului”

Confruntarea cu sistemul comunist menţinea tonusul general al ţărilor capitaliste, iar după colapsul Uniunii Sovietice acestea s-au dezvăţat să se împotrivească ameninţărilor moderne, a apreciat luni, în cadrul unei dezbateri publice, expertul rus Mihail Deleghian, directorul Institutului pentru problemele globalizării din Moscova, citat de Novâi Reghion.

Deşi se duşmăneau, taberele socialistă şi capitalistă erau parte a unui sistem unic, consideră el, apreciind că odată cu destrămarea URSS confruntarea a dispărut, ceea ce, în opinia sa, a dus la degradarea şi la criza mondială a capitalismului.
‘Prin generarea de ameninţări la adresa capitalismului, Uniunea Sovietică nu provoca sălbăticirea acestuia, ci îl făcea mai civilizat. Răspândirea capitalismului cu aşa-zisa faţă umană pe mapamond reprezintă un merit al URSS’ – a opinat expertul citat, adăugând că în lupta lor concurenţială, sistemele socialist şi capitalist au ajutat la dezvoltarea ţărilor emergente din lumea a treia.

‘Pentru a păstra tinerele state în sfera lor de influenţă, URSS şi Occidentul erau nevoite să facă investiţii enorme în acestea, spune el, considerând că în acest fel lumea a treia a fost prezervată în cadrul ‘unei paradigme generale de cultură’.

‘După destrămarea URSS, concurenţa a dispărut, iar dezvoltarea lumii a treia în cadru civilizat s-a sfârşit, tinerele sate transformându-se într-o zonă de haos’, susţine Deleghian, unul dintre cei mai titraţi experţi ruşi în probleme de economie. El mai spune că, în lipsa concurenţei cu URSS, statele capitaliste ‘bine hrănite’ au uitat cum să lupte pentru existenţa lor, iar nişa lăsată liberă de ideologia comunistă a fost ocupată de islamism.

‘Conflictul dintre civilizaţia occidentală şi Islam s-a acutizat în ultima vreme atât în Rusia, cât şi în Europa. În realitate, nu Islamul erodează Europa, ci lumea asiatică. Islamul este doar mai vizibil, pentru că este mai agresiv. Islamul a luat locul comunismului. Însă nu el este propriu-zis problema, ci disputa ideologică şi culturală, pierderea identităţii europene şi a instinctului de autoconservare’ – mai spune Mihail Deleghian.

Sursa: Adevarul
Valentin Bâlă

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: