Prima pagină > Articole media, Despre femei, Familie, Sexualitate > ONU: Afganistanul legalizeaza violul in cadrul casatoriei

ONU: Afganistanul legalizeaza violul in cadrul casatoriei

Presedintele afgan Hamid Karzai a fost criticat marti in cadrul coferintei de la Haga din cauza unei legi ce legalizeaza violul in cadrul casatoriei si limiteaza drepturile femeilor.

Legea, care a fost aprobata de presedinte in martie, nu a fost facuta publica, insa surse din cadrul ONU, unii parlamentari afgani si activistii pentru drepturile omului sustin ca aceasta prevede ca sotiile nu au dreptul sa refuze relatiile sexuale cu sotii lor si nu au dreptul la educatie, loc de munca si asistenta medicala fara acordul sotilor, relateaza The Guardian.

Legea incalca acordurile cu ONU, dar si constitutia afgana si este considerata un demers al presedintelui Karzai pentru a obtine sprijin din partea musulmanilor conservatori la alegerile prezidentiale din august.

Secretarul de stat american Hillary Clinton ar fi discutat cu presedintele Karzai pe aceasta tema intr-o intalnire privata si si-a exprimat in mod public nemultumirea fata de aceasta lege.

„Este o chestiune de interes pentru Statele Unite. Mesajul meu este foarte clar. Drepturile femeilor sunt o parte a politicii externe promovate de administratia Obama”, a declarat Hillary Clinton.

Si ministrii de Externe din tarile nordice au facut declaratii pe aceasta tema, condamnand legea aprobata de presedinte, insa Mark Malloch Brown, ministrul de externe britanic pentru Africa, Asia si ONU a declarat ca in ciuda consternarii pe care o produce aceasta lege, „afganii au dreptul sa isi elaboreze singuri legile”.

Coferinta de la Haga a fost organizata la cererea Washingtonului pentru a strange sprijin pentru noua strategie a SUA in Afganistan. Presedintele Obama a cerut recent suplimentarea contingentului de militari din Afganistan cu aproximativ 21.000 de militari si 4.000 de specialisti care ar urma sa ajute la antrenarea armatei afgane.

Presedintele a mai cerut triplarea ajutorului acordat Pakistanului la 1,5 miliarde de dolari pe an, pe o perioada de cinci ani. Planurile includ dublarea numarului de soldati ai fortelor militare afgane la 135.000 si ale politiei la 80.000 pana in 2011.

01 Aprilie 2009
Sursa: Ziare.com
Autor: Livia Stroie

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: