Prima pagină > Articole media, Despre femei, Mohamed > „Ursuletul Mahomed” – Britanicii fac eforturi pentru eliberarea profesoarei

„Ursuletul Mahomed” – Britanicii fac eforturi pentru eliberarea profesoarei

Ministerul de Externe britanic isi continua negocierile cu autoritatile sudaneze, pentru eliberarea profesoarei Gillian Gibbons, care a fost condamnata la 15 zile de inchisoare pentru ca a jignit religia islamica, informeaza metro.co.uk.

Secretarul britanic de Externe David Miliband si-a exprimat in termeni hotarati” ingrijorarea dupa condamnarea lui Gibbons de catre un tribunal din Sudan.

Miliband l-a convocat pe ambasadorul Sudanului la Londra, Omer Siddig, ca sa explice decizia justitiei sudaneze in acest caz, pe care Ministerul de Externe britanic o considera drept „extrem de dezamagitoare”.

„In timpul intalnirii, care a durat 45 de minute, secretarul de Externe si-a exprimat in termeni hotarati ingrijorarile noastre cu privire la tinerea in continuare in detentie a doamnei Gibbons”, a anuntat ministerul de Externe britanic.

Miliband a cerut ambasadorului sudanez eliberarea imediata a profesoarei din Liverpol.

Gillian Gibbons este inchisa pentru ca in luna septembrie le-a permis copiilor din clasa in care preda sa boteze un ursulet de plus cu numele profetului Mahomed. Ea le-a cerut copiilor de sase si sapte ani de la scoala Unity High School din Khartoum sa dea un nume noii mascote a clasei, in timpul unei ore despre animale si habitatul lor.

Copiii au respins propunerea profesoarei ca ursuletul sa fie numit Faris si au vrut ca jucaria de plus sa fie botezata cu numele de Mahomed, nume purtat de cel mai popular baiat din clasa.

Mai multi parinti au considerat ca acesta este un gest de blasfemie la adresa religiei mahomedane si au denuntat-o pe profesoara autoritatilor. Islamul interzice orice reprezentare a profetului. Cursurile la institutia de invatamant, frecventata de copii familiilor bogate din Khartoum, au fost suspendate.

Profesoara, in varsta de 54 de ani, a fost gasita vinovata ca a insultat Islamul, dar a scapat de acuzatiile mult mai grave de incitare la ura fata de aceasta religie. Astfel, doamna Gibbons a primit o pedeapsa de 15 zile de inchisoare si expulzarea ei in Marea Britanie dupa ispasirea pedepsei. Ea risca o pedeapsa mult mai grea pentru instigare la dispret fata de Islam, putand primi sase luni de inchisoare, 40 de lovituri de bici si o amenda.

Ea isi ispaseste condamnarea intr-o inchisoare de femei Omdurman de langa capitala Khartoum.

30 Noiembrie 2007
Sursa: Ziare.com
Autor: Ovidiu Draghia

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: