Prima pagină > Articole media, Democraţie, Politică > Gaddafi: „Democratia este pentru magari”

Gaddafi: „Democratia este pentru magari”

Liderul libian Muammar Gaddafi este de parere ca democratia multipartita este o pacaleala promovata de guverne care isi trateaza popoarele „ca pe niste magari” si le neaga adevarata putere, potrivit agentiei oficiale Jana, citata de Reuters.

Intr-un discurs sustinut saptamana trecuta, Gaddafi a adaugat ca tara sa nu va renunta niciodata la sistemul politic numit „statul maselor”, despre care sustine ca va fi in cele din urma adoptat de toate tarile.

„Ei vorbesc de alternanta la putere. Ce inseamna asta? Inseamna ca oamenii sunt tratati precum magarii”, a spus Gaddafi, care conduce Libia de 37 de ani.

„Lumea este satula de partide si alegeri. Chiar si intelectualii vestici sunt dezgustati de sistemul partidelor si de farsa alegerilor. Ei recunosc ca ceea ce se petrece nu este democratie, ci falsificare. Lumea va imbratisa in cele din urma autoritatea poporului, care va matura aceste sisteme vechi”.

Gaddafi a preluat puterea in 1969 in urma unei lovituri de stat, iar in 1977 a proclamat Jamahiriyah, guvernarea populara, pentru a incerca sa creeze societatea perfecta potrivit Cartii sale Verzi, care combina aspecte ale socialismului, islamului si panarabismului.

In cadrul acestui sistem, reuniuni ale comunitatii locale conduse de comitete revolutionare formate din adepti entuziasti ai Cartii Verzi, isi trimit hotararile altor comitete si congrese dispuse piramidal.

Gaddafi a reafirmat ca tara sa, cu sase milioane de locuitori, isi va pastra sistemul politic pentru ca, spune el, acesta acorda populatiei mai multa putere de decizie decat alegerile de tip occidental.

Criticii sistemului spun ca Jamahiriyah, singura forma de guvernare cunoscuta de majoritatea libienilor, este o acoperire pentru un regim autoritar si a mentinut tara in saracie.

08 Octombrie 2007
Sursa: Ziare.com
Autor: Madalina Mitan

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: