Prima pagină > Articole media, Coran > Coranul, „o carte fascista”

Coranul, „o carte fascista”

Deputatul de extrema-dreapta Geert Wilders a reusit sa provoace ingrijorare in Olanda cu un proiect de film care va arata cum Coranul este „o carte fascista”, relansand dezbaterea pe tema limitelor legendarei tolerante olandeze, relateaza AFP.

Chestiunea a fost abordata vineri in consiliul de ministri, in urma caruia premierul Jan peter Balkenende a asigurat ca „guvernul este pregatit sa reactioneze rapid”. Vorbind despre „traditia de respect si toleranta” din Olanda, el a spus ca „provocarea nu se inscrie in acest cadru” si a cerut responsabilitate din partea fiecarui cetatean.

Nimeni nu stie daca proiectul anuntat in noiembrie de liderul partidului populist PVV (noua deputati din 150), in care va arde Coranul, va vedea lumina zilei.

Wilders, care merge pe urmele liderului populist asasinat Pim Fortuyn, face frecvent declaratii socante, impotriva islamului. In Parlament, el a cerut de mai multe ori interzicerea Coranului, comparandu-l cu Mein Kampf, si oprirea imigratiei musulmane. „Toata lumea asteapta acest film, ceea ce ma provoaca sa merg mai departe”, a spus el. „Daca musulmanii se vor simti insultati de acest proiect este pacat, dar nu este problema mea”, a subliniat el.

In conditiile in care difuzarea sa este anuntata pentru luna aceasta., cateva persoane au protestat sambata la Amsterdam, marele muftiu al Siriei a vorbit despre sangele ce ar putea sa curga, patronii olandezi s-au declarat ingrijorati si, potrivit presei, guvernul a elaborat un plan de evacuare a ambasadelor si cetatenilor sai din Orientul Mijlociu.

Premierul nu a raspuns direct pe aceasta tema vineri, dar Bart Rijs, purtatorul de cuvant al ministrului de externe, a spus ca Olanda „are mereu in vedere scenarii pentru a face fata unor eventuale catastrofe”.

„Nimic nu ne face sa gandim ca guvernul pune acum la punct un plan de urgenta, nu exista motive sa ne gandim la evacuari”, a spus el.

In noiembrie, ministrul de externe s-a intalnit cu deputatul pentru a vorbi despre riscurile la adresa sa, a anturajului sau, la adresa Olandei si intereselor tarii in strainatate, a explicat el.

Haga se teme de o repetare a afacerii caricaturilor cu Mahomed, publicate de un ziar danez in 2005. Protestele de atunci s-au soldat cu 100 de morti in intreaga lume, ambasade daneze au fost atacate si companii daneze boicotate. In plus, la Amsterdam a fost asasinat in noiembrie 2004 regizorul. Un extremist islamist l-a injunghiat dupa difuzarea unui film pe tema femeilor si islamului.

Wilders a explicat ca filmul sau va arata cum Coranul este o carte „fascista” care impinge oamenii sa comita „acte oribile”. Deocamdata nu se stie daca filmul va fi difuzat pe internet sau la televiziune.

19 Ianuarie 2008
Sursa: Ziare.com
Autor: Bogdana Boga

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: