Prima pagină > Articole media, jihad > Musulmanii din UE vor avea un cod de buna purtare

Musulmanii din UE vor avea un cod de buna purtare

Rolul musulmanilor in Europa si atitudinea europenilor fata de Islam reprezinta o prioritate pe agenda Uniunii Europene. Astfel ca, de cateva zile exista Carta musulmanilor din Europa, document semnat la Bruxelles de 400 de grupuri din cadrul acestei comunitati, relateaza EUObserver.

In text sunt detaliate responsabilitatile dar si drepturile musulmanilor in cadrul societatii europene. Carta este un mesaj pentru guverne si pentru restul societatii, insa este adresat si musumanilor din Europa. Ea descrie modul in care ar trebui sa actionam, ca cetateni optimisti in societatile in care traim, astfel incat sa nu fim o amenintare”, a declarat Ibrahim Elzayat, purtatorul de cuvant al Federatiei Organizatiilor Islamice din Europa (FOIE).

Ideea unei Carte a aparut in anul 2000, iar atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA, au dat un impuls proiectului. FOIE a format un comitet care sa schiteze un proiect al Cartei in care sa fie stabilite principiile generale pentru o mai buna intelegere a Islamului de catre non-musulmanii europeni.

Textul mentioneaza si pasii elementari ce trebuie urmati pentru integrarea musulmanilor in societatea europeana. Documentul contine 26 de puncte, cu un numar de clauze menite sa spulbere miturile privind legaturile dintre Islam si violenta, dar si sa clarifice semnificatia unor termeni precum Jihad”.

In acceptiunea documentului, termenul Jihad, intalnit in textele islamice, inseamna sa depui toate eforturile pentru bine, incepand de la reanalizarea propriei persoane pana la propovaduirea adevarului si justitiei in randul oamenilor”.

15 Ianuarie 2008
Sursa: Ziare.com
Autor: Irina Olteanu

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: