Prima pagină > Articole media, Audio-Video, Dialog > „Islamofobia” din Occident, dezbatuta intr-un summit la Dakar

„Islamofobia” din Occident, dezbatuta intr-un summit la Dakar

Organizatia Conferintei Islamice, al carei summit va incepe joi la Dakar, va dezbate „islamofobia” si mijloacele de a o combate. Si asta intr-un moment in care republicarea in Danemarca a unei caricaturi cu profetul si viitoarea difuzare a unui film antiislam risca sa produca din nou furia musulmanilor, informeaza AFP.

Liderii celor 57 de membre OCI, care reprezinta 1,3 miliarde de musulmani, „vor lua deciziile corespunzatoare impotriva unor astfel de acte de islamofobie”, a spus secretarul general al OCI, turcul Ekmeleddin Ihsanoglu (foto).

El a precizat ca „Observatorul”, o unitate formata in cadrul secretariatului OCI pentru analizarea fenomenului, va prezenta la summit primul sau raport despre „islamofobie”. „Aceasta chestiune trebuie rezolvata printr-un dialog politic hotarat si o reconciliere istorica intre islam si Occident”, a subliniat el.

Circa 5.500 delegati si cel putin 33 de sefi de state sunt asteptati la summitul de doua zile, care initial ar fi trebuit sa aiba loc in 2006. El vine la putin timp de la republicarea de catre 17 ziare daneze a unei caricaturi cu profetul Mahomed, purtand un turban in forma de bomba cu fitilul aprins.

Aceasta este una dintre cele 12 caricaturi cu profetul a caror publicare de catre un ziar danez a provocat proteste violente in lumea musulmana in 2006. Ziarele daneze care au reprodus caricatura au spus ca actioneaza in numele libertatii de expresie si in semn de solidaritate cu caricaturistul, dupa ce politia daneza a anuntat ca a dejucat un proiect de atentat impotriva sa.

In acelasi timp, Olanda a ridicat nivelul de alerta terorista, din cauza difuzarii anuntate a unui film al deputatului de extrema-dreapta Geert Wilders. Filmul, care va fi difuzat pe internet in martie, intentioneaza sa arate, potrivit lui Wilders, caracterul „fascist” al Coranului, pe care il compara cu „Mein Kampf” de Hitler.

Ihsanoglu a spus ca republicarea caricaturii si prezentarea documentarului „urmareste insultarea simbolurilor sacre ale islamului”. Aceste actiuni sunt contrare „dispozitiilor legale internationale ce interzic insultele si ofensele la adresa religiei unei persoane”, a subliniat el.

11 Martie 2008
Sursa: Ziare.com

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: