Prima pagină > Articole media, Despre femei > Prima femeie membru al Guvernului Arabiei Saudite

Prima femeie membru al Guvernului Arabiei Saudite

O femeie a intrat pentru prima data in Guvernul saudit, dupa o remaniere ampla facuta de regele Abdullah.

Deciziile regelui au dus la schimbarea conducerii puternicei politii religioase, a Ministerului Justitiei si a Bancii Nationale, informeaza AFP, citat de NewsIn.

In cadrul acestei remanieri, prima de la urcarea regelui Abdullah pe tron, in 2005, el a numit prin decret noii ministri ai Justitiei, Educatiei, Informatiei si Sanatatii. Masura pare sa se inscrie intr-un proces prudent de reforme al regelui, care in 2005, cand era inca print mostenitor, a organizat primele alegeri locale partiale din istoria acestui regat foarte conservator.

Noura al-Fayez a fost numita in functia de viceministru al Educatiei, o premiera in aceasta monarhie in care femeile nu au voie sa calatoreasca, sa munceasca, sa se marite sau sa apeleze la servicii medicale fara aprobarea unui barbat din familie.

Schimbari au fost facute si la conducerea instantelor judiciara, legislativa si economica ale bogatului regat petrolier.

De asemenea, suveranul l-a demis pe seful politiei religioase, Comisia pentru propagarea virtutii si prevenirea viciului, seicul Ibrahim al-Gheith. Si guvernatorul Bancii Nationale, Hamad Saoud al-Sayyari a fost revocat din functie, in locul sau fiind numit Mohammed al-Jasser, viceguvernatorul Autoritatii Monetare Saudite.

ONG-urile au criticat intotdeauna Arabia Saudita pentru numeroasele executii si pentru restrictiile impuse femeilor. Din punctul de vedere al acestor organizatii neguvernamentale, justitia saudita, bazata pe o interpretare rigida a Islamului, le ofera judecatorilor religiosi prerogative prea mari.

14 Februarie 2009
Sursa: Ziare.com

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: