Prima pagină > Articole media, Despre femei, Educaţie > Fetele afgane refuza sa mearga la scoala de frica atacurilor cu acid

Fetele afgane refuza sa mearga la scoala de frica atacurilor cu acid

Nicio eleva nu s-a mai prezentat la cursurile scolii de fete Mirwais Mena din Kandahar, Afganistan, dupa ce mai multi barbati au stropit cu acid 15 adolescente si cadre didactice.

Barbati pe motociclete au pulverizat acid asupra a trei grupuri de eleve si profesori care veneau miercuri la scoala, a declarat directorul Mehmood Qaderi, informeaza Associated Press.

Unele fete au fost desfigurate in urma atacului, in timp ce altele s-au ales cu uniformele arse. „Scoala este deschisa, dar nu a venit nicio fata”, spune Qaderi despre scoala cu o capacitate 1.500 de elevi.

Guvernul afgan a condamnat atacurile cu acid ca fiind „neislamice” si a dat vina „pe dusmanii tarii”, referire la militantii talibani. Qari Yousef Ahmadi, un purtator de cuvant taliban, a negat insa faptul ca insurgentii ar fi implicati in agresiune.

Fetelor li s-a interzis sa mearga la scoala in timpul regimului taliban care a condus Afganistanul intre 1996 si 2001, iar femeilor li s-a permis sa-si paraseasca locuintele numai purtand valul islamic si fiind insotite de un membru al familiei de sex masculin.

Seful politiei provinciale, Mati Ullah Khan, a declarat ca trei persoane au fost arestate in acest caz, mentionand ca investigatia este inca in curs de desfasurare.

Afganistanul a facut un real progres in imbunatatirea accesului fetelor la educatie dupa inlaturarea de la putere a regimului taliban.
Mai putin de un milion de copii, majoritatea covarsitoare baieti, mergeau la scoala in timpul regimului taliban.

In prezent, gradul de scolarizare este de sase milioane de copii, printre care si doua milioane de fete.

14 Noiembrie 2008
Sursa: Ziare.com

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: