Prima pagină > Articole media, Mohamed > Cine este Hamas?

Cine este Hamas?

Peste 1.000 de persoane si-au pierdut viata in Fasia Gaza in urma operatiunii Ploaie de Plumb declansata de Israel, incheiata sambata noapte in urma unui anunt oficial al premierului israelian Ehud Olmert.

Motivul invocat pentru declansarea ofensivei au fost tirurile de rachete palestiniene care loveau necontenit teritoriul sau. Pe de alta parte, liderul biroului politic al organizatiei, Ab Marzouq, declara cu o saptamana inainte de incetarea focului pentru Al-Jazeera ca mobilul operatiunii este unul politic, acela de a inlatura de la putere Hamas.

„Adevaratul motiv pentru care Israel a atacat Gaza este unul politic, schimbarea guvernului Hamas din Fasia Gaza – isi doresc asta de cand organizatia a castigat alegerile – si nu tirurile de rachete. Au mai incercat sa slabeasca sprijinul Hamas prin embargoul economic, au mai incercat sa convinga Fatah sa lupte impotriva noastra, insa nu au reusit, si acum actioneaza singuri”, a declarat Abu Marzouq, liderul biroului politic al Hamas.

Infiintata in 1987

Organizatia Hamas a fost constituita in 1987, in urma conflictelor initiate de arabii ce traiau in teritoriile ocupate de israeliti, numite si Prima Intifada. Hamas s-a desprins din miscarea Mujama, un partid politic fara ambitii militare.

„Hamas este de fapt o organizatie de eliberarea nationala fondata de Sheikh Ahmed Yassin, o figura religioasa. A fost fondata in 1987 in opozitie cu Miscarea Nationala de Eliberare Palestiniana, care devenise extrem de corupta si ineficienta. In mod ironic, la inceput a fost sprijinita de catre Israel, ca modalitate de a diviza poporul palestinian, insa a devenit rapid un monstru.

A devenit rapid o organizatie politica si sociala eficienta in ceea ce priveste rezistenta impotriva Israelului”, arata Eric Margolis, membru al Institutului International de Studii Strategice, intr-un interviu acordat The Real News.

Numele organizatiei este un acronim al expresiei Harakat al Mawqawama al Islamiyya, care inseamna „Miscarea Islamica de Rezistenta”.

Nu se stie exact cati membri are organizatia, insa se stie ca exista zeci de mii de simpatizanti in toata lumea. La moartea lui Sheikh ahmed Yassin, se stie ca aproximativ 200.000 de persoane au iesit in strada sa il conduca pe ultimul drum.

Aripa militara

Aripa militara a Hamas o reprezinta Brigada Izz-Din al-Quassam, care deseori comite acte teroriste. Aceasta parte a organizatiei are peste 1.000 de membri.

O alta parte a organizatiei are rolul de a se ocupa de educatie si de asa-zise acte de caritate in randul palestinienilor. Se estimeaza ca o mare parte din bugetul organizatiei, considerat a fi de aproximativ 70 de milioane de dolari anual, este destinat activitatilor sociale.

Hamas este pe lista de organizatii teroriste a Statelor Unite, Canadei, Israelului si Uniunii Europene si este responsabila de uciderea a peste 500 de persoane in atacuri sinucigase sau cu bomba inca din 1993. Sheikh Ahmed Yassin si Sheikh Ahmed Rantissi, lideri ai Hamas, au fost asasinati de Israel, motiv pentru care organizatia are acum sediul in subteran, in Fasia Gaza, teritoriu pe care il controleaza. Israelul s-a retras din Gaza in 2005, in urma unui acord.

Tintele atacurilor Hamas sunt in Israel, insa organizatia respinge cu violenta orice interventie a gruparilor politice rivale. Conflictul cu Fatah dureaza inca din 2003.

In ianuarie 2006, candidati ai Hamas au castigat alegerile parlamentare palestiniene, obtinand o majoritate politica, iar in iunie 2007 Hamas a reusit sa elimine din Fasia Gaza organizatia rivala Fatah, dupa o lovitura de stat sangeroasa. Membri ai Fatah erau impuscati in genunchi dupa care erau aruncati de pe acoperisurile caselor, si cel putin un membru Fatah a fost transat si trimis familiei sale in bucati, arata Mideast.org.

Primul atentat sinucigas

Primul atentat sinucigas revendicat de Hamas a avut loc in aprilie in 1993. Din cauza ca este o organizatie terorista, reprezentanti ai Hamas nu au fost prezenti la negocieri oficiale ale liderilor din regiune cu privire la solutionarea conflictelor.

Pe 19 iunie 2008, Israel si Hamas au incheiat un armistitiu pe o perioada de sase luni, care insa nu a fost reinnoit, organizatia acuzand ca Israelul nu si-a respectat angajamentele de a mentine granitele cu Fasia Gaza deschise si nu a permis patrunderea ajutoarelor umanitare in regiune. Israelul la randul sau a acuzat ca tirurile cu rachete nu au incetat.

„Termenul de terorist este infiorator, in principiu pentru ca este un termen folosit in propaganda. Daca intrebi membri Hamas despre terorist, iti vor spune: Daca am avea si noi tancuri si nave si avioane cum au americanii si statele europene, le-am folosi.

Dar nu avem, asa ca folosim atentatele sinucigase”, explica Eric Margolic, subliniid faptul ca Hamas foloseste violenta pentru a raspunde ocupatiei israeliene.

Hamas isi recruteaza membri din randul tinerilor musulmani credinciosi, care au un singur lucru in comun: ura fata de Israel. Familiile teroristilor sinucigasi primesc intre trei si cinci mii de dolari dupa ce se desfasoara un atentat cu bomba, dar si asigurarea ca baiatul a murit ca un martir in razboiul sfant.

Scopul principal al Hamas este distrugerea statului israelian si fondarea, in locul sau, a unui stat islamic palestinian, dupa cum se arata in Carta Hamas, articolul 7: „Hamas asteapta sa implineasca voia lui Allah, indiferent cat timp dureaza.

Profetul Mohamed a spus: Ceasul Invierii nu va veni pana cand musulmanii nu se vor fi luptat cu evreii; pana cand evreii nu se vor ascunde sub copaci si sub pietre, iar pietrele vor striga: O, musulmani! Se ascunde un evreu sub mine, veniti sa-l omorati!”.

Duminica, 18 Ianuarie 2009
Sursa: Ziare.com
Autor: Livia Stroie

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: