Prima pagină > Articole media > Descopera cu Ziare.com: Damascul, perla Orientului Mijlociu

Descopera cu Ziare.com: Damascul, perla Orientului Mijlociu

Capitala Siriei se lauda cu un record: este cea mai veche capitala a lumii continuu functionala – cu o vechime de peste 4000 de ani. De-a lungul mileniilor de viata intensa, Damascul a fost cucerit de romani, bizantini si otomani.

Spre deosebire de alte orase, cuceririle nu l-au pus la pamant, motiv pentru care, si astazi, Damascul este un important centru economic, cultural, comercial si politic, minune turistica ce nu inceteaza sa uimeasca.

Desi Damascul modern nu se remarca printr-o arhitectura distincta, orasul vechi, inconjurat de ziduri, si Moscheia Umayyad, capodopera a artei islamice, fac parte din patrimoniul universal si nu trebuiesc ratate de nici un turist dornic de cunoastere.

Damascul detine o bogatie de situri arheologice, datand din mai multe perioade istorice- este construit practic in straturi, vizibile pe alocuri.

Excavatiile la Tell Ramad, la marginea orasului, au demonstrat ca orasul ar fi fost locuit inca din 8.000-10.000 inaintea lui Hristos.

Cu toate acestea, Damascul nu apare ca oras important pana la sosirea Aramaeanilor, nomazi semiti provenind din Mesopotamia. Acestia au construit sistemul de distributie a apei, construind canale si tunele care au maximizat eficienta raului Barada.

Aceasta retea a fost imbunatatita ulterior de romani si de Umayyazi, si formeaza in prezent baza sistemului de distribtie a apei din Damascul vechi, fiind folosit fara incetare.

Stradutele din vechiul oras fac cu ochiul turistului cu veleitati de explorator, asa ca e bine ca doritorii sa-si rezerve timp suficient la dispozitie pentru hoinareala.

Pe marginea lor se afla case venerabile ca varsta, iar deasupra capetelor turistilor, de-o parte si de alta a stradutelor, se afla balcoane care aproape se unesc.

Incredibila piata (Souk) din orasul vechi, aglomerata si galagioasa, este o alta priveliste numai buna de admirat.

Bunuri de tot felul sunt puse in vanzare de comercianti care concureaza viguros pentru atentia turistilor si negociaza cu eventualii cumparatori.

In aer se intretaie mirosurile mirodeniilor, mancarurilor si tutunului de narghilea, motiv pentru care Damascul mai este cunoscut si sub numele de „Orasul parfumat”.

Cea mai importanta atractie a vechiului Damasc este Moscheia Umayyad (scrisa uneori si Omayyad). Ridicata in anul 700 dupa Hristos, este al patrulea cel mai sfant loc al Islamului, dupa Mecca, Medina si Domul Pietrei.

Moscheea este cunoscuta si pentru imensa sala de rugaciune, ale carei podele sunt acoperite cu covoare orientale valoroase, dar si pentru mozaicurile exceptionale si curtea imensa.

Se spune ca in Moschee se afla depozitat si capul Sfantului Ioan Botezatorul, profetul Yahua pentru musulmani.

Damascul se afla la 80 de kilometri de Marea Mediterana, in depresiunea Ghutah, la poalele rasaritene ale muntilor Anti Liban, la 680 de metri deasupra nivelului marii.

Orasul are sapte porti, cele mai vechi datand din vremea romanilor – puncte importante pentru turisti. Bab Touma si Bab Sharqi sunt, probabil, cele mai vechi si mai faimoase porti ale orasului vechi.

Damascul are o clima semi-arida, iar verile sunt fierbinti, cu putina umiditate. Iernile sunt reci, cu ploi si zapezi.

Principalul aeroport al orasului se afla la o distanta de doar 20 de kilometri de centrul Capitalei, si are legaturi cu multe orase din Europa, Asia, Africa si America de Sud.

Un zbor Bucuresti-Damasc costa in jur de 200 de euro, spre exemplu. In acelasi timp, o camera la un hotel de trei stele incepe de la 40 de euro.

Sambata, 02 Mai 2009
Sursa: Ziare.com
Autor: Ana Ilie

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: