Prima pagină > Articole media, terorism > Biserica Copta cere presedintelui Mubarak garantarea securitatii crestinilor din Egipt

Biserica Copta cere presedintelui Mubarak garantarea securitatii crestinilor din Egipt

Biserica copta a recurs la o metoda mai rar intalnita, aceea de a face un apel catre presedintele Hosni Mubarak de a garanta siguranta crestinilor în Egipt, dupa un violent atac împotriva unei manastiri, informeaza site-ul KSL Catalin.

Într-o declaratie data publicitatii, Biserica copta il îndeamna pe presedintele egiptean sa previna „mai multe atacuri armate împotriva monahilor si monahiilor“, avertizand asupra faptului ca „Sfânta Cruce este des insultata“. La sfarsitul lunii trecute, s-a desfasurat un atac la o manastire din Malaoui, în Egipt, unde s-au inregistrat victime printre monahi, un musulman ucis si calugari sechestrati pe cursul noptii. Minimalizat de catre autoritati, atacul a avut loc într-un climat de tensiune crescânda pe motivul construirii unui zid in jurul manastirii antice Abu Fena. Cele sase puncte ale comunicatului, semnat de Episcopul Bichoi, secretar al Consiliului, în lipsa Patriarhului Shenouda, spitalizat în prezent în SUA, cer arestarea atacatorilor, precum si eliberarea din închisoare a coptilor. Un antreprenor copt, care se presupunea ca a împuscat mortal un atacator musulman si fratele sau, a fost arestat. În ziarul copt „Watani” este acuzat modul in care autoritatile egiptene închid ochii în fata „durei realitati“ de „repetare a violentei împotriva comunitatii copte“. Ziaristul Youssef Sidhom a declarat ca autoritatile pun pe picior de egalitate victimele si autorii, încercând astfel sa salveze justitia de nevoia de a lua masuri cu implicatii in viata confesionala. Astfel se pare ca „s-a adaugat un terorism de stat terorismului criminal“. Autoritatile neaga, ca de obicei, natura confesionala a acestor incidente, descriindu-le ca probleme de „vecinatate laica“. Patriarhul Shenouda, care a trebuit sa paraseasca Egiptul de urgenta, dupa ce si-a fracturat un picior, a denuntat lipsa de securitate în aceasta regiune a Egiptului de Sus. La rândul sau, grupul islamist „Jamaa Islamiyya” a acuzat Biserica copta din Egipt pentru ca încearca „o forma de stat in stat“, cu asistenta straina a altor parti „pentru a schimba natura arabo-musulmana a Egiptului“.

Dumitru Manolache
Sursa: Gardianul
21-06-2008

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: