Prima pagină > Articole media > Şcoală pentru musulmanii din România, pe internet

Şcoală pentru musulmanii din România, pe internet

Sursa: Evenimentul zilei
Dan Arsenie Luni, 16 Noiembrie 2009

Musulmanii din România au înfiinţat o şcoală online, care, în schimbul a 100 de lei, oferă celor interesaţi trei semestre de studii islamice. În România, trăiesc circa 70.000 de musulmani, majoritatea de etnie turcă, tătară sau albaneză.

„România nu are şcoli sau universităţi islamice care să ofere musulmanilor şansa de a studia islamismul într-un mod aprofundat şi sistematic”, a declarat liderul Asociaţiei Musulmanilor din România (AMR), Cherim Enghin, preluat de islamonline.net.

Fiecare dintre cele trei semestre ale şcolii „Să Învăţăm Islamul” durează trei luni. Printre materiile studiate se numără cele concentrate pe Coran, învăţăturile profetului Mohamed şi jurisprudenţa islamică.

„Am ales internetul în defavoarea unei şcoli obişnuite pentru că oamenii interesaţi de o astfel de şcoală sunt din diverse părţi ale ţării şi chiar ale lumii”, a spus pentru evz.ro reprezentantul în Bucureşti al AMR, Robert Hoisan. Potrivit acestuia, 22 persoane s-au înscris deja la şcoala online. Printre acestea, se numără persoane care trăiesc în Japonia, Germania, Italia sau Malaezia.

„Acest curs este prima iniţiativă de acest fel a comunităţii musulmane din România”, adaugă Hoisan, care speră ca această realizare să fie dublată pe viitor de alte forme de învăţământ, pentru a oferi musulmanilor din România o educaţie religioasă adecvată.

Teama de extremism

Enghin crede că forma aceasta formă de apropiere de comunitate îi va feri pe tinerii musulmani din România de ideologiile extremiste, care au format o adevărată caracatiţă în mediul online.

„Site-ul le oferă tinerilor musulmani referinţe moderate, ştiinţifice ale Islamului”, spune liderul Asociaţiei.

Cea mai importantă instituţie de învăţământ islamic de la noi rămâne liceul „Kemal Ataturk”, din oraşul Medgidia.

Imami ai islamismului românesc

Potrivit site-ului instituţiei, proiectul a fost deja acceptat de Liga Islamică şi Culturală din România şi, implicit, de Federaţia Organizaţiilor Islamice din Europa.

Dacă va avea parte şi de recunoaşterea celorlalte organizaţii islamice din ţară, absolvenţii studiului vor dobândi cunoştinţele necesare titlului de imam (preot musulman).

Materie în şcolile germane

În ceea ce priveşte numărul de enoriaşi, islamismul este pe locul doi în lume, după creştinism. Estimările arată că în lume sunt între 1,3 şi 1,6 miliarde de musulmani, în timp ce lumea creştină numără 2,1 – 2,2 miliarde de enoriaşi. În noul mileniu, islamismul este religia cu cea mai mare creştere – 1,84% pe an. Creştinismul are o creştere de doar 1,32% pe an.

La începutul lui 2008, în urma Conferinţei Islamice de la Berlin, s-a decis ca islamismul să fie obiect de studiu în şcolile germane. În Germania trăiesc 3,3 milioane de musulmani, cei mai mulţi de etnie turcă.

Anunțuri
Categorii:Articole media Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: