Prima pagină > Articole media > Racheta iraniana poate ajunge la Bucureşti

Racheta iraniana poate ajunge la Bucureşti

Teheranul a efectuat ieri, cu succes, doua teste cu o noua generatie de rachete cu raza lunga de actiune

Fortele armate iraniene au procedat, ieri, in cadrul unei serii de manevre militare, la un tir cu o racheta in doua trepte, Sejil, avand o raza de actiune de 2000 kilometri. Armata ideologica a regimului islamic de la Teheran „Gardienii Revo­lutiei” ameninta „dusmanii” Iranului cu represalii „distrugatoare” in timp ce rachetele testate ieri ar putea lovi si Romania.
Racheta Sejil a fost testata concomitent cu Shahab-3, a carei raza de actiune este tot de 2000 de kilometri. Experimentul a pus Israelul pe jar, intrucat Tara Sfanta se afla la o distanta de 1.000 kilometri. Liderul de la Teheran, Mahmud Ahmadinejad, isi pregateste minutios dotarea, in eventualitatea unui conflict cu israelienii. Pe 12 noiembrie 2008, Iranul a anuntat, pentru prima data, lansarea cu succes a proiectilului Sejil, calificat drept o racheta de „ultima generatie”. Racheta dispune de doua trepte cu doua motoare si foloseste combustibil solid combinat. Sejil este un termen utilizat de Coran desemnand pietrele aruncate de pasarile trimise de Dumnezeu pentru a invinge armata de elefanti cu care, acum 14 secole, regele Yemenului dorea sa distruga Mecca (Arabia Saudita), primul loc sfant al Islamului.
Amenintari

Comandantul fortelor aeriene din cadrul organizatiei Gardienii Revolutiei, Hossein Salami, a declarat ieri ca replica Iranului in fata amenintarilor externe va fi una „distruga­toare”. „Nu sunt diplomat (…) si vorbesc in calitate de comandant al unei unitati militare (…) La amenintarile impotriva existentei, independentei, libertatii si valorilor regimului (islamic), replica noastra va fi directa, puternica si distrugatoare”, a declarat oficialul militar iranian. Potrivit agentiilor de presa iraniene, actualele rachete Shahab-3 sunt pentru prima data echipate cu focoase multiple. Aceste teste se doresc a fi o actiune de intimidare din partea fortelor militare iraniene, in contextul in care saptamana aceasta vor avea loc discutii cruciale ale Teheranului cu marile puteri implicate in dosarul nuclear iranian, comenteaza Reuters. Manevrele militare efectuate de Gardienii Revolutiei coincid cu escaladarea tensiunilor dintre Iran si puterile occidentale, situatie care are la baza dezvaluirile facute saptamana trecuta potrivit carora Teheranul construieste o a doua centrala pentru imbogatirea uraniului.
Tinte europene
Cu o raza de 2000 de kilometri, rachetele Sejil si Shahab-3 ar putea lovi si Bucurestiul, scria ieri cotidianul francez Libération care a realizat o harta a tintelor care ar fi lovite de aceste tehnologii militare. Lansata din regiunea de nord-vest a Iranului, racheta Shahab-3 poate lovi tinte de pe intreg teritoriul Balcanilor, inclusiv state membre ale NATO si UE. Pe langa Bucuresti, rachetele iraniene ar fi capabile sa loveasca obiective din Sofia, Atena sau Istanbul. In zona Orientului Mijlociu, Egiptul, Isralul sI Turcia, ar putea fi destinatii finale pentru rachetele lansate de Teheran. Aceste rachete ar mai putea atinge Djibouti in Africa, toate republicile ex-sovietice, Afganistanul si estul extrem al Chinei, Pakistanul si nord-vestul Indiei, in Asia Centrala si de Sud.

Ileana CORNEA, ileana.cornea@ziua.ro;
Madalin NECSUTU, madalin.necsutu@ziua.ro
Sursa: Ziua

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: