Prima pagină > Articole media > Olanda, prudentă după difuzarea filmului antiislam

Olanda, prudentă după difuzarea filmului antiislam

Prudenta se mentine, sambata, in Olanda, tara in care exista temeri in legatura cu difuzarea filmului anti-islam al deputatului de extrema-dreapta Geert Wilders, care ar putea declansa o noua criza in relatiile cu tarile musulmane, relateaza AFP.

Doua masini au fost incendiate la Utrecht in noaptea de vineri spre sambata, dar, cu exceptia unui mesaj in care se cerea moartea lui Geert Wilders, fortele de ordine nu au suficiente dovezi pentru a spune cu certitudine ca acest act de vandalism este legat de filmul „Fitna„.

Totusi, guvernul de la Haga ramane vigilent, stiind ca, desi in tara este liniste, acest lucru s-ar putea schimba, asa cum s-a intamplat in Danemarca cand au fost publicate caricaturile cu profetul Mahomed, care au provocat reactii violente.

Vineri seara, in Marea Britanie, site-ul http://www.liveleak.com, unde Wilders a difuzat filmul, a retras imaginile, dupa ce s-au primit amenintari in care era vizat personalul care asigura functionarea site-ului.

Cu toate acestea, filmul a ramas pe internet, pe site-ul YouTube. Scurt-metrajul, care prezinta imagini violente de terorism sau de executii in tari musulmane, insotite de versete din Coran, justifica pedepse exemplare pentru cei care nu sunt musulmani.

„Exista destule motive pentru a ramane vigilenti. Deseori consecintele vin dupa mai multe luni”, a declarat vineri premierul olandez Jan Peter Balkenende. Wilders a respins orice responsabilitate in cazul eventualelor represalii.

Sambata, atentia presei olandeze a fost orientata spre exteriorul tarii, unde, in pofida absentei manifestatiilor impotriva Olandei, numeroase proteste au fost formulate. Cele mai recente vin din Singapore si de la fostul premier al Malaysiei, Mahathir Mohamad, care au condamnat sambata difuzarea acestui film.

„Filmul Fitna este o ofensa la adresa musulmanilor. Este regretabil ca Geert Wilders a decis sa difuzeze acest film”, a declarat vicepremierul din Singapore, Wong Kan Seng. „Suntem foarte suparati de difuzarea acestui film. Este rezultatul unei neintelegeri a islamului si bineinteles exista motive politice in spatele acestuia”, a declarat fostul premier al Malaysiei, tara majoritar musulmana.

Citat sambata de cotidianul The Jakarta Post, purtatorul de cuvant al diplomatiei indoneziene a calificat drept”iresponsabila” difuzarea filmului, care este, in opinia sa, „plin de rasism”.

Numeroase proteste au venit din tari ca Bangladesh, Pakistan si Iran. In Iordania, responsabili ai presei au amenintat vineri cu lansarea unei campanii de boicotare a produselor olandeze. Aceasta amenintare ingrijoreaza vizibil oamenii de afaceri olandezi, care au declarat sambata pentru cotidianul Het Fiancieel Dagblad ca iau in considerare solicitarea unor despagubiri, care ar trebui platite de deputat, in cazul boicotarii produselor olandeze.

O mare parte a protestelor adresate deputatului de extrema-dreapta vin si din partea tarilor occidentale, din partea UE si a secretarului general al ONU, care si-au exprimat regretul cu privire la difuzarea filmului.

Geert Wilder conduce Partidul pentru libertate (care are noua locuri in Parlament din totalul de 150). El a cerut interzicerea Coranului in Olanda, spunand ca este „fascist”.

Sursa: Ziare.com

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: