Prima pagină > Cărţi, istorie > Istoria imperiului otoman

Istoria imperiului otoman

Nascut in Asia Mica, la inceputul secolului al XIV-lea, pe ruinele Imperiului Bizantin si cele ale sultanatului selgiucid, Imperiul Otoman se intindea, doua secole si jumatate mai tarziu, de la portile Vienei pana in Yemen, din Algeria pana in Irak. Intr-un spatiu atat de intins, autoritatea sultanului si porunca lui Allah, „seriatul?, ramaneau de necontestat. Si totusi, sistemul politic instituit tolera traditiile popoarelor supuse, chiar adaptandu-se unora dintre ele: in provinciile crestine, grecii, bulgarii si sarbii si-au putut practica religia si folosi limba, iar in provinciile arabe populatiile cucerite si-au pastrat, de regula, cadrul organizatoric. Toleranta, de altfel o caracteristica a otomanilor, a fost aceea care a permis si refugiul evreilor spanioli sau al celor provenind din teritoriile central-europene. Dupa lunga domnie a lui Soliman Magnificul, simbol al grandorii otomanilor, razmerite provinciale au anuntat inceputul unui declin lent, precipitat in cursul secolului al XIX-lea. Incercarile reformiste, „tanzimat?, ale unor conducatori otomani au fost „amendate? de jocurile marilor puteri, cele care au si transformat Imperiul Otoman in „bolnavul Europei” si i-au grabit sfarsitul.
Abandonand viziunea istorica traditionala – in care prevala descriptivul, in dauna explicativului si a elucidarii cauzelor profunde ale unor evenimente, confirmand o anumita tendinta antiotomana in abordare, cu accent predilect pe defecte, erori, tare si excese, de necontestat, dar insuficiente pentru a inchega un studiu solid, integral – Istoria Imperiului Otoman este rezultatul acumularilor inregistrate o data cu deschiderea arhivelor turce, cu aparitia unor contributii in materie sub semnaturile unor cercetatori turci sau occidentali, specialisti in limbile si civilizatiile orientale, inregistrate o data cu exploatarea unor surse istorice turcesti, arabe sau persane, neglijate in trecut, dar care, la un loc, au condus la o imbogatire a bagajului de cunostinte despre lumea otomana. De altfel, cuceririle in domeniu, cele care au condus la consolidarea turcologiei ca ramura a orientalismului, au permis incredintarea diferitelor dezvoltari tematice din cadrul volumului cate unui specialist, o intreprindere laborioasa, dar profitabila la nivelul acribiei.
Sub autoritatea lui Robert Mantran – profesor emerit in cadrul Université de Strasbourg, conferentiar al Institut national des langues et civilisations orientales (in specialitatea istoria imperiului otoman), fost presedinte al Comité international d’études pré-ottomanes et ottomanes –, lucrarea poarta semnaturile unor eminenti istorici si cercetatori in domeniu, lingvisti (intre care se disting si numele a doi cercetatori originari din Romania), desfasurandu-si activitatea in cadrul unor prestigioase institutii franceze: Centre national de recherche scientifique, Institut francais d’etudes anatoliennes a Istanbul, Universite de Paris-III, Institut national des langues et civilisations orientales, Ecole pratique des hautes etudes, Institut d’etudes turques de l’ Universite de Paris, Universite de Strasbourg, Ecole des hautes etudes en sciences sociales, Universite de Provence, Comite international d’etudes pre-ottomanes et ottomanes, Institut de recherche et d’etudes sur le monde arabe et musulman, Association francaise pour l’etude du monde arabe et musulman, Ecole du Louvre, Centre d’etudes sur l’U.R.S.S., l’Europe orientale et le domaine turc.
Cititorii impresionantei opere a colectivului de autori francezi – studenti, cercetatori istorici, chiar un public mai larg, manifestand interes pentru anumite perioade sau teme ale istoriei otomane, mai ales prin prisma stranselor relatii istorice romano-turce, intrate in constiinta colectiva – vor beneficia de o incursiune metodica in existenta seculara a unui imperiu care a ocupat un loc de frunte intre puterile Lumii Vechi, in istoria, mai inainte de toate, a edificarii unui stat, cu legi si o administratie remarcabile, in istoria unei culturi originale, pentru care stau inca marturie contributiile care au marcat civilizatia universala (literatura, arta etc.).
Pe de alta parte, Istoria Imperiului Otoman se constituie intr-o adevarata veriga istoriografica – facilitand intelegerea sirului evolutiilor europene si al celor specifice bazinului mediteranean –, util instrument de lucru in domeniul strict istoric, dar si complexa unealta culturala, cele doua directii de evolutie ale cartii fiind parcurse echilibrat.
In Anexele volumului sunt grupate mai multe instrumente de sinteza: repere cronologice, o lista a sultanilor, consistente trimiteri bibliografice, un glosar, un index al personalitatilor si al personajelor cartii, un index tematic, unul geografic si etnic, precum si o lista a materialelor cartografice inserate in lucrare.

istoria-imperiului-otoman-0

Autor: Mantran Robert
Editura: BIC ALL
Preţ: 29.90 RON

ISBN: 973-571-363-2
Colectie: ALL ISTORIC

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: